Три пъти по - слаба реколта прибраха тази година зърнопроизводителите в

...
Три пъти по - слаба реколта прибраха тази година зърнопроизводителите в
Коментари Харесай

Слаба реколта от жито, рентите наполовина

Три пъти по - слаба реколта прибраха тази година зърнопроизводителите в Бургаско. Жътвата на всички места в района е завършила, само че поради ниските добиви рентите, които ще се изплащат ще са по – ниски, написа " Флагман ". Зърното е с положително качество, само че добивите са извънредно ниски.

Липсата на влага в почвата, температурните аномалии в края на април и началото на май са причина за тези резултати, сподели ръководителят на локалния Съюз на зърнопроизводителите Николай Киров.

„ При пшеницата добивът е от 60 -70 кг от декар до 150 – 170 кг, при ечемика е малко по – добре към 200 – 250 кг, при рапицата е също към 150 кг. Най – тежко е ситуацията в Камено, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Поморие, Руен ", добави Киров пред БНР-Бургас, При тази реколта земеделските стопани ще имат финансови проблеми, може да има и банкрути, предвижда Киров. Той уточни, че тези които са се надявали, че ще могат да компенсират с добър рандеман от пролетниците също са разочаровани, тъй като в началото слънчогледът се е развивал добре, само че в резултата на сушата през лятото и при него добивите ще са доста по – ниски.

Слабата годишна продукция ще се отрази на изплащането на рентите, коментира и Илия Проданов, зам. ръководител на Националното съдружие на зърнопроизводителите и ръководител на локалния му клон „ Маркели “ в Карнобатско. „ Добивите са доста шарени, избрани ниви в района са дали добър рандеман, само че цялостната картина е доста зле. Добре са само общините Средец и Созопол, само че там няма доста засети площи.

Зърнопроизводителите по места договарят със притежателите на земя сумите за лихва тази година да бъдат понижени. В Камено да вземем за пример са се разбрали рентата от 67 лева на декар да бъде понижена на половина – 35 лв.. Това е огромен жест и един добър образец за съгласие сред сътрудниците и собственците на земя ", изясни Проданов.

След приключването на жътвената акция в страната ниски са добивите в Северна България в регионите на Добрич, Врана, Шумен, част от Силистра, в Южна – Бургас, Сливен, Ямбол, част от Стара Загора и Хасково. Според зърнопроизводителите тази година резултат от жътвата ще 4 млн.тона, а не предстоящите 5 милиона тона пшеница.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР